Traditionelt bliver Biryani lavet med kyllingelår, men man kan erstatte dem med grøntsager,
Brug de grøntsager du har, bare de ikke er alt for vandige.
Udelad dog ikke de karamelliserede løg da de er en væsentlig del af retten.
Ingredienser
200 g Basmati ris
6 grønne kardemomme kapsler
6 nelliker
2 tsk salt
3 spsk olie
3 løg - halverede og fintskåret
1 mellemstor kartoffel skåret i mindre stykker
¼ blomkål delt i mindre buketter
1 gulerod, halveret på langs og skåret på skrå
10 grønne bønner skåret på skrå
4 fed knuste hvidløg
3 cm revet ingefær
2 grønne chili - fintskåret
5 sorte peberkorn
1 dl yoghurt naturel
1 ½ tsk Garam Masala
½ tsk Chilipulver
½ dl vand
2 spsk mælk
Et stort nip knuste Safrantråde
1 ½ tsk rosenvand
½ dl ristede hakkede cashewnødder
Frisk koriander og mynte
Fremgangsmåde
Sæt risene i blød, dækket med vand, i en halv time.
Dræn risene for vandet gennem en sigte, og skyl dem godt.
Sæt en gryde med vand over og tilføj 3 kardemomme kapsler, 3 hele nelliker og en
tsk. salt. Når vandet koger tilsættes risene. Lad dem koge uden låg på gryden i ca. 6
minutter. Risene skal ikke være helt færdigkogte, men stadig have lidt bid.
Dræn risene for vandet og sæt dem tilside.
Varm 2 spsk. olie i en pande og steg ⅔ af løgene indtil de er karamelliserede /mørkt
gyldne. Sæt dem til side.
På den samme pande steges kartoflerne i et par minutter til de har fået en smule
farve. Sæt til side.
Steg nu blomkål, gulerødder og de grønne bønner i et par minutter, og sæt dem
tilside.
Varm 2 spsk. mælk og tilsæt de knuste Safrantråde. Lad det trække i ca. 10 minutter.
Det knuste safran skal ikke sies fra.
Varm en spsk. olie i en pande og steg spidskommen, kanelstang, peberkorn,
laurbærblad, de sidste tre kardemomme kapsler og 3 nelliker ved middelhøj varme i
2-3 minutter, indtil de begynder at poppe og frigive aroma.
Tilsæt nu de sidste løg og steg til de er let gyldne. Tilsæt, knust hvidløg, revet
ingefær og fintskåret chili og lad det hele stege i 2 minutter.
Fjern panden fra varmen og rør yoghurten i krydderiblandingen.
Sæt panden tilbage på varmen og tilføj nu alle grøntsagerne samt Garam Masala,
chilipulver og en tsk. salt og rør godt sammen.
Tilsæt ½ dl vand og lad grøntsagsblandingen simre indtil grøntsagerne er let møre og
vandet er fordampet/absorberet. Sæt tilside.
Tag en tykbundet gryde og pensl den med olie.
Nu skal ris, karamelliserede løg, ristede cashewnødder, rosenvand, frisk koriander og
mynte og grøntsagsblandingen lægges lag på lag i gryden.
Start med halvdelen af risene, dernæst fordeles halvdelen af de karamelliserede løg,
halvdelen af cashewnødderne og halvdelen af den friske koriander og mynte over
risene. Dryp med en halv tsk. rosenvand.
Fordel nu hele grøntsagsblandingen over risene og gentag samme procedure med
resten af risene, karamelliserede løg, cashewnødder, frisk koriander og mynte.
Dryp safranmælken og resten af rosenvandet over risene.
Dæk gryden med sølvpapir og et tætsluttende låg.
Lad Biryanien tilberede ved laveste varme i 25-30 minutter.
Server Biryani på et fad og drys med frisk koriander, mynte, ristede cashewnødder og
citronbåde.
35,00 kr ØKOLOGISK - Kardemommekerner kommer fra kapsler, der åbnes under høsten. De er mørke og har en kraftig smag med noter af citrus og eucalyptus. Hvis kardemommekapslerne lægges i en tesi kan de nemt fjernes igen efter tilberedning. DK-ØKO-100 Oprindelse: ikke-EU-jordbrug Andre… read moreKardemomme, grøn (Cardamom pods), kapsler
Nelliker (Cloves), hele

35,00 kr
Økologisk - Kryddernelliker er blomsterknopper fra et tropisk træ. De er mørkebrune og meget kraftige i smagen, så et par nelliker vil sædvanligvis være tilstrækkeligt til en ret. Nelliker tilsættes ofte vildtretter i Europa og er standard i mange karryer. Det… read more
Ingefær (Ginger), hel

25,00 kr
ØKOLOGISK – Ingefær er et af verdens ældste og mest populære krydderier. Selv om det kommer fra Asien, bruges det i mad overalt i verden. Ingefærplanten har høje stængler med tynde blade, men det er roden, der er skrællet og hakket… read more
Kanel, Cassia (Cinnamon Cassia), hel

25,00 kr
Cassia og kanel forveksles ofte med hinanden. Cassia er barken fra Cassiatræet og sælges typisk i mindre stykker end kanel. Cassia bruges typisk i det indiske og kinesiske køkken. Cassia har smag og aroma, der svarer til kanel, dog er… read more
Laurbærblade (Bay leaves), hele

20,00 kr
ØKOLOGISK Laurbærtræet er i familie med kanel og cassia, og dets blade byder på en varm og krydret smag. Laurbærblade sælges tørrede og hele, og to eller tre vil være tilstrækkeligt til en stor omgang gryderet, suppe eller sauce. Opbevaret korrekt… read more
Garam Masala, stødt

45,00 kr
ØKOLOGISK - Aromatisk blanding der tager udgangspunkt i spidskommen og koriander kombineret med søde krydderier (kanel, kardemomme, nelliker og laurbærblade). Garam masala har persisk oprindelse, men er i dag en uundværlig ingrediens i det nordindiske køkken. Lidt peber og nelliker… read more
Chili, stødt

45,00 kr
ØKOLOGISK - Denne stødte chili er både stærk og velsmagende og stødt af Birds eye chilier. Brug den, når du vil tilføje en skarp chilinote til din mad. Når chilien først er tilsat kan den stærke smag ikke fjernes, så vær… read more
Safran, Kashmir (Saffron), hel

105,00 kr
ØKOLOGISK - De fineste safrantråde har en dyb rød-orange farve, og den bedste kvalitet siges at komme fra Kashmir. For at give mest mulig farve og smag bør safrantråde lægges i blød i varmt vand, hvidvin eller mælk(afhængig af hvilken ret… read more