GHEE

GHEE


Ghee har været brugt i indisk og pakistansk madlavning gennem tusinder af år. Det har et højere rygepunkt end smør og olie, og er derfor godt at bruge til at svitse hele krydderier af i, og at sautere grøntsager i.

Ghee ses oftest anvendt i indiske og pakistanske opskrifter, men kan bruges i alle kulinariske retninger. Da ghee er laktosefrit er det især velegnet til laktose allergikere, som erstatning for smør. Vær opmærksom på at det ikke smager som smør. Det har en nøddeagtig smag, og er derfor også meget velegnet i det søde køkken.

Ingredienser:

400 gr. usaltet smør

Fremgangsmåde:

Skær smørret ud i mindre stykker og smelt det ved lav varme i en kasserolle.

Lad smørret simre ved laveste varme og fjern skummet, der danner sig på toppen, med en ske. Gentag dette indtil der ikke er mere skum.

Efter 20-25 minutter skulle smørret gerne have delt sig i tre lag - mælkebestanddele på bunden, det klarede smør (ghee) midterst og skum på toppen.

Fjern det sidste skum og hæld forsigtigt ghee'en på et glas eller i en beholder. Vær opmærksom på ikke at hælde mælkebestanddelene i bunden af gryden med i glasset.

Hvis du har et ostelærred eller et kaffefilter kan du sigte ghee'en igennem det, men det skulle gerne gå fint uden. Når det er afkølet vil det størkne.

Da ghee ikke indeholder vand kan det opbevares ved stuetemperatur, og kan holde sig i månedsvis.

« Tilbage til opskrifter