Vanilje - en orkide med smag

Vaniljens oprindelse

Vanilje kommer fra orkideblomster og er de bælgfrugter, der vokser på blomsterne.

Bælgfrugterne plukkes, mens de stadig er umodne og udsættes derefter for en fermenteringsproces, der får vaniljen til at tørre ind og få den velkendte brun-sorte farve. Efter fermenteringen skal vaniljen lagres i 6 måneder før den er klar til at blive brugt.

Vanilje er tidskrævende at dyrke, og blandt andet derfor, det andet dyreste krydderi i verden. 


Der findes to overordnede vanilje typer. Bourbon vanilje er den mest almindelige slags. Dens stænger er tynde og lidt tørre i det i forhold til den anden slags vanilje. Den går under de to navne Tahiti vanilje og Polynesisk vanilje. Dens stænger er tykke, bløde og fugtige.

Vanilje dyrkes i Madagaskar, Tahiti, Fransk Polynesien, Indonesien, Mexico og i flere afrikanske lande – fx Uganda.

Køb ASAs økologiske vaniljestænger fra Madagascar >>

 

Anvendelse af vanilje

Der er i en gennemsnitlig vaniljestang 30.000 små korn. Det er disse korn man benytter i madlavningen. Den nemmeste måde at få de små korn ud på er ved med en skarp kniv at skærre vaniljen igennem på langs og skrabe de små korn ud. Bland dem gerne med en smule sukker inden de tilsættes maden, da de ellers kan være sværre at få ordentligt fordelt. De har nemlig tendens til at klistre sammen.

De tomme stænger kan eferfølgende bruges til at lave hjemmelavet vaniljesukker af. Hæld sukker og de tomme vaniljestænger i et glas med låg og sukkeret vil hurtigt tage smag af vaniljen. 

Køb ASAs økologiske vaniljepulver>>

Vanilje bruges typisk i desserter og kager som fx panna cotta, cremer, is og frugtkompot.

 

Dansk: Vanilje, vanille 
vanilie

Engelsk: Vanilla 


Latin: Vanilla planifolia

Næste indlæg

Empty content. Please select category to preview