Rejsen til krydderiernes hjemland

Vi kender dem fra butikshylderne, kardemomme, kanel, sort peber, tørret nellike, gurkemeje, muskat, de eksotiske krydderier, der får køkkenet til at dufte skønt og maden til at smage af varmere himmelstrøg. Men hvor vokser de, og hvordan ser planterne ud? Lise Kloch, antropolog og direktør i Karavane Rejser er rejst til Sydindiens tropiske delstat, Kerala for at komme helt tæt på krydderierne i deres naturlige omgivelser, besøge historiske krydderikvarterer og fylde kufferten med verdens bedste peber.

Af Lise Kloch, Karavane Rejser

Kerala har gennem årtusinder været centrum for dyrkning og handel med krydderier, og et besøg i en krydderihave eller krydderiplantage er et must, når man besøger området. Det frodige land bag Keralas Malabar-kyst byder på perfekte vækstbetingelser for en lang række krydderier, ikke mindst den sorte peber og grønne kardemomme, som oprindeligt stammer herfra og som regnes blandt verdens bedste. Andre krydderier som fx nellike kom til området for mere end 2000 år siden og dyrkes i dag intensivt og eksporteres til hele verden. Indien er verdens største producent af gurkemeje, ingefær og spidskommen og næststørste producent af peber og nellike. En stor del af disse krydderier bliver dyrket i dette lille frodige hjørne af Indien og kan opleves ’live’ i krydderihaver og i plantager rundt omkring i Kerala. Særligt i området omkring Thekkady er der masser af krydderihaver, som man kan besøge mod en lille penge.

 

Slyngplanter og barken fra et træ

Den lille, smukke krydderihave ligger en kort og snoet køretur fra Thekkady i Keralas højland. Mine rejsefæller og jeg bliver budt indenfor af en ældre, krumbøjet mand kun iført undertrøje og lungi, et stykke stof draperet om taljen, der bliver båret af de fleste mænd på disse kanter.

Manden viser os kyndigt rundt i haven, der er velpasset og byder på en masse forskellige krydderiplanter og hyggelige kroge. Han fører os hen i et hjørne af haven, hvor en række lave træer danner et naturligt hegn mod teplantagen bagved.

Ved første øjekast ser de ikke ud af noget særligt, men da vi kommer tættere på, fortæller han, at det er kaneltræer, og at kanelen udgøres af træets inderste bark, som skrælles af og tørres. Da manden brækker et stykke af barken og lader os lugte til den, er vi ikke længere i tvivl. Herefter ser vi orkideerne, hvis frugtbælge giver os vanilje, kardemommebuskene med de velsmagende grønne kardemommekapsler og den sorte peber, der vokser i klynger på snyltende slyngplanter.

Inden vi forlader haven, får vi lov at gå op på taget af det lille hus midt i haven. Her er peberkorn lagt til tørring i solen på det flade tag. Der skal de ligge nogle dage endnu, før de pakkes og sælges nede i Thekkadys krydderibasar.

 

Kerala – verdens antikke kryddericentrum

Verden eneste Internationale peberbørs ligger i den historiske by Kochi i Kerala. Placeringen er ikke tilfældig, og peberbørsen er et vidnesbyrd om den betydning krydderier og ikke mindst den sorte peber har haft for området gennem historien.

Arkæologiske fund vidner om, at Kerala allerede for mere end 4000 år etablerede sin position som verdens kryddericentrum, og at man allerede dengang har kendt til brugen af krydderier i madlavning.

De gamle egyptere, babylonere og fønikere drog til Kerala så tidligt som år 2-3000 f.kr, og for mere end 2000 år siden lærte romerne at bruge monsunvindene til at sejle den lange vej mod øst for at handle sig til krydderier, en af datidens dyrebareste handelsvarer. Romerne tog peberkorn med sig hjem – og påfugle, som var det foretrukne kæledyr blandt de romerske overklassekvinder…

 

Fish Molee og husbåd med egen kok

En rejse til krydderiernes Kerala er ikke komplet uden at udforske det lokale, krydrede køkken.

Opskrifterne i Keralas køkken afspejler områdets historie, kultur, geografi og religioner og spænder fra muslimernes kødbaserede retter som Malabar biryani til hinduernes Sadya, traditionelt serveret på et bananblad. I de kystnære områder er skaldyr og fiskeretter som den populære fish molee (fisk i kokosmælk) et godt valg. Ris er hovedingrediensen og dertil kommer store mængder kokos og naturligvis lokale krydderier i alle afskygninger.

En af de mest rustikke madoplevelser fås ombord på en husbåd på Keralas berømte Backwaters, et unikt vådområde bag kysten bestående af næsten tusinde kilometer naturlige kanaler og søer.

Langs kanalerne dyrkes ris og kokospalmer, og fra husbådens åbne dæk kan man følge med i dagligdagen i de små landsbyer inde på bredden. Tre gange om dagen bliver man kaldt til bords af den lokale kok på husbåden, som barfodet serverer velsmagende og no-nonsense mad.


Special Tea

Kerala er krydderiernes hjemland, men byder også på masser af andre skønne oplevelser, som intet har med krydderier at gøre. Inden vi slutter dagen af en varm sommeraften i Kochi, bestiller vi en Special Tea hos tjeneren, som kort efter kommer tilbage med to krus og en tepotte. I Kerala har myndighederne de fleste steder forbudt salg af alkohol. På vanlig kreativ vis omgår de lokale restauratører forbuddet ved at hælde den indiske Kingfisher-øl på tepotter, ganske som vores egen tjener Boldt i Matadors Jernbanerestaurant.

 

OM KERALA

Kerala som rejsemål er stadig ukendt territorium for de fleste danskere. De danske turister, der besøger Indien, rejser stadig langt overvejende til strandstaten Goa længere mod nord. Inden for de seneste år, er danskerne imidlertid så småt ved at få øjnene op for den lille tropiske delstat, Kerala, der byder på en spændende historie, fantastisk mad, skønne strande, te- og krydderiplantager, jungle og meget mere.

Kerala, der ligger på Indiens sydvestligste kyst, er den mest velfungerende stat i Indien i forhold til infrastruktur, sundhed og uddannelse, og i et land, hvor over en fjerdedel af befolkningen er analfabeter, udmærker Kerala sig ved, at næsten alle kan læse og skrive.

Kerala er relativt velstående, og den fattigdom, som mange uundgåeligt forbinder med Indien, er ikke udtalt i området. I størstedelen af tiden siden Indiens uafhængighed i 1947, har delstaten været ledet af verdens første folkevalgte kommunistiske regering, der har implementeret en solidarisk omfordelingspolitik og et solidt uddannelsessystem.

Bagsiden af medaljen har været en stagnerende økonomi og stor arbejdsløshed, der bl.a. har resulteret i, at omkring 5 millioner af Keralas 33 mio. indbyggerne er taget til Mellemøsten for at arbejde. Allerede i lufthavnen møder man de hjemvendte gæstearbejdere med store fladskærme og bugnende pengepunge. De hårdt optjente penge bidrager stort til Keralas lunkne økonomi og bruges bl.a. på at bygge store villaer, der lyser op i landskabet med deres cyclame, turkise, neongrønne facader.

Kerala er også det område hvor ASA Spice importerer mange af sine økologiske krydderier fra. Inspireret af ASA Spice har Karavane Rejser arrangeret en tur til Kerala januar 2015. Temaet er krydderier og god indisk mad.

Hvis du er interesseret kan du læse mere om rejsen her: Kulinarisk krydderirejse til Kerala februar 2015 >>

Empty content. Please select category to preview