FASTELAVNSBOLLE MED DADELCREME, REMONCE OG CHOKOLADE
Ingen fastelavn uden en dejlig fastelavnsbolle fyldt med lækre sager. Her får du opskriften på en gammeldags fastelavnsbolle, krydret med kardemomme og vanilje og med fyld af creme sødet med dadelpuré, marcipan remonce og mørk chokolade. Vi har pyntet fastelavnsbollerne med hibiscus glasur, lavet af tørret, pulveriseret hibiscus blomst, hvilket giver en dejlig syrlig smag og fin lyserød farve, chokoladeglasur og almindelig glasur. Derefter pyntet med tørrede rosenblade, blå kornblomst og hakkede pistacienødder.
Ingredients
- 200 gr. smør
- 1,5 dl. sødmælk
- 25 gr. gær
- 1⁄2 tsk. salt
- 1 tsk. stødt kardemomme
- 3 spsk. rørsukker
- 1 æg
- 450 gr. hvedemel
- 2 æggeblommer
- 2 spsk. maizena
- 1 vaniljestang
- 2 dl. sødmælk
- 2 spsk. dadelpuré
- 100 gr. marcipan
- 80 gr. smør
- 80 gr. rørsukker
- 50 gr. mørk chokolade
- 1 æg til pensling
-
Pynt, som f.eks. tørrede blå kornblomst,
-
tørrede rosenblade,
-
tørrede morgenfrue og hakkede pistacienødder.
Dej:
Dadelcreme:
Remonce:
Yderligere:
Glasur:
Directions
Start med at lave dadelcremen:
- Dadelpuréen laves ved at blende udstenede bløde dadler med vand til en tyk, cremet og ensartet masse.
- Tag 2 spsk. af dadelpuréen og bland med kornene af en vaniljestang. Sæt til side.
- Pisk æggeblommer og maizena sammen i en skål.
- Varm mælken i en kasserolle med vaniljestangen, nu befriet for korn, til lige under kogepunktet. Tilsæt en lille smule af den varme mælk til æggeblommerne imens der konstant piskes rundt. Hæld nu de temperede æg tilbage i gryden til den varme mælk imens der stadig pisker grundigt, så cremen ikke brænder på. Efter et kort øjeblik begynder cremen at tykne. Tag gryden af varmen og bland dadelpuréen i cremen.
- Lad cremen køle af i en skål dækket helt tæt med husholdningsfilm, så den ikke tørrer ud på overfladen.
Dej:
- Smelt smørret i en gryde.
- Bland mælken med smørret når det er smeltet. Lad blandingen køle af til det er lunt. Hvis det er for varmt dræber du gærcellerne, og dejen kan ikke hæve.
- Smuldr gæren i en stor skål og tilsæt smør/mælkeblandingen. Rør gæren ud heri og tilsæt nu salt og sukker. Rør til det er opløst. Tilsæt æg og kardemomme og rør hvedemelet i lidt af gangen.
- Ælt dejen til den har fået en glat og skinnende overflade og stadig er blød, men ikke hænger fast.
- Form til en kugle og lad dejen hæve med et fugtigt viskestykke over i 1,5 time.
Remonce:
Rør alle ingredienser sammen til en ensartet masse. Brug evt. en foodprocessor.
Form fastelavnsbollerne:
- Rul dejen ud til ca. 1⁄2 cm. tykkelse og skær dejen ud i 12 kvadrater.
- Placer 1 spsk. creme, 1 spsk remonce og et stykke chokolade i midten af kvadraten. Fold hjørnerne ind over fyldet og pres kanterne sammen. Fugt med lidt vand, hvis dejen ikke vil hænge sammen. Fold kanterne ind under fastelavnsbollen og form til en kugle.
- Placer fastebollerne på en bageplade beklædt med bagepapir og lad dem efterhæve i 20 minutter.
- Pensl bollerne med et sammenpisket æg og bag i 15-20 min. ved 200°.
- Lad dem køle helt af før de pyntes med din favoritglasur og pynt. Nyd dem imens de er friskbagte.