LUSSEKATTE MED SAFRAN
Lussekatte, eller Lucia-boller, er et traditionelt svensk bagværk der er knyttet til Luciadag d. 13. december, hvor man bager søde brød med safran, der giver den karakteristiske smag og gule farve.
Ingredients
- ca. 1 g safran
- 5 dl sødmælk
- 20 g gær
- 175 g smør
- 2 æg
- 1/2 tsk salt
- 2 1/2 dl sukker
- 1 dl smuttede og hakkede mandler
- Ca. 1 kg hvedemed
- Evt. 1 dl rosiner
- 1 pisket æg
- perlesukker
- hakkede mandler
Til pensling:
Directions
- Smuldre gæren og opløs den i lidt mælk. Pisk æggene og bland med resten af mælken og det smeltede smør og hæld blandingen over mælken med gær.
- Salt, sukker og safran tilsættes, derefter kommes melet i lidt ad gangen.
- Mel er ikke en konstant størrelse. Afhængig af malingsgraden og meltypen kan volumen variere. Derfor er det vigtigt at tilsætte mel lidt ad gangen og fornemme hvornår der er tilsat nok mel. Dejen må ikke være for hård og kompakt, ej heller for våd og løs.
- Rør grundigt og tilsæt de hakkede mandler. Evt. rosiner.
- Dejen æltes til den er klæg og smidig.
- Lad dejen hæve til dobbelt størrelse.
- Del dejen i forskellige størrelser og form til opfindsomme lusekatte. Kreative og sjove figurer, også julede, er tilladt.
- Kom lussekattene på en bageplade med bagepapir.
- Pensles med æg og drysses med mandler og perlesukker.
- Efterhæver.
- Kagerne bages afhængig af deres størrelse, 7 – 15 min. på 225 grader. Hold øje med dem i ovnen og tag dem ud på varierende tidspunkter.