KIKÆRTER MED AUBERGINE
Personer
6-8
Denne ret af kikærter med aubergine er meget alsidig. Den smager godt kold, lunken og varm.
Den passer til en salat af appelsinskiver drysset med salt, olivenolie og en smule kanel. Den er skøn med en pilaf og en skål græsk yoghurt, og hvis der skal være rigtig fest også en langtidsstegt lammekølle. Sæt køllen i ovnen samtidig med kikærterne, og den vil blive saftig, smørmør og skøn af den lave temperatur og den lange bagetid.
Selve kikærterne holder fint nogle dage i køleskabet, og de kan følgelig også sagtens tilberedes et par dage før de skal spises. Auberginerne holder sig også fint, men spinaten skal spises samme dag den er kogt. Denne opskrift er udviklet af Camilla Plum.
Ingredienser
- 250 g tørrede kikærter
- 500 g frisk spinat
- 3 auberginer
- 2 store rødløg
- 1 helt overskåret hvidløg
- 1 saltet citron
-
1 spsk. revet gurkemeje
-
1 spsk. spidskommen
-
1 tsk. ĀŠĀ korianderfrø
-
1 tørret chili
-
2 spsk. salt
-
1 tsk. stødt sort peber
- 1/2 dl olivenolie
Fremgangsmåde
- Kikærterne skal i blød dagen før. Hvis det ikke lykkes, kan de godt koges uden iblødsætning, det tager bare 30-45 min. længere.
- Hak løgene groft, skær auberginerne i tynde skiver på langs. Hak den saltede citron og fjern alle kerner.
- Varm en meget tykbundet gryde op med olien. Steg løget blødt og brunt og tag det op. Varm gryden op igen. Kom først koriander, så spidskommen og til sidst chilien i og rist i ca 20 sek, eller til det dufter godt og krydret. Hæld kikærter, løg, de halve hvidløg og de stegte løg i. Kom frisk vand i gryden til det dækker og kog op. Kom salt og peber i. Nu kan man enten koge kikærterne færdige i gryden, i så fald skal den stå på absolut laveste varme, og med et meget tætsluttende låg.
- Alternativt kan man hælde dem op i en stegeso med låg eller et ildfast fad med folie over og stille dem i ovnen ved 150 grader. I begge tilfælde skal de have 3-4 timer, alt efter hvor friske ærterne er.
- Hold øje med at de ikke koger helt tørre, tilsæt vand så de hele tiden ligger og bobler i en aromatisk sauce. Når de er møre og saftige, smager man til med salt, måske lidt citronsaft, og hvis man synes, et drys tørristet, grovknust spidskommen.
- Imens kikærterne mørner til, kan man stille en lammekølle i ovnen. Den skal have en time pr kilo ved 150 grader. Kikærterne er så krydrede at der ikke skal mere til end lidt salt og peber gnedet ind i kødet.
- Auberginerne steger man på en pande i olivenolie til de er møre og brune. Spinaten skyller man meget grundigt, og blancherer den i en stor gryde saltet vand, lige før man spiser. Den skal bare ned i det kogende vand, koge op og så op igen.